Real Estate

Κινδυνεύουν οι τιμές ακινήτων με κατάρρευση;

E-mail

Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο που θα χαρακτηριστεί από την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι το δυσκολότερο των τελευταίων πενήντα ετών. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορέσει να μείνει αλώβητη η αγορά ακινήτων και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Κινδυνεύουν τα ακίνητα με κατάρρευση;

Το realestatenews.gr, ζητώντας τις απόψεις ειδικών της αγοράς (οικονομικοί αναλυτές, τραπεζίτες, μεσίτες και κατασκευαστές) προσπάθησε να αποτυπώσει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων για το επόμενο τετράμηνο.

Το σύνολο των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το επίπεδο των τιμών θα υποχωρήσει αλλά όχι με ρυθμούς που συνάδουν με την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το «πάγωμα» των μεταβιβάσεων, η αδυναμία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές πώλησης αποτρέπουν την κατάρρευση του γενικού επιπέδου τιμών. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της S&P για υποχώρηση του μέσου επιπέδου τιμών σε ποσοστό 20% περίπου, οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι απώλειες στη χειρότερη περίπτωση θα κινηθούν στα επίπεδα του 5-7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκποίησης αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την γενικότερη εικόνα του επιπέδου των τιμών.

Αντίθετα στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων -κυρίως γραφεία και καταστήματα- οι τιμές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε επίπεδο περί το 8-10% και θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαίτηση των αγοραστών να εξασφαλίσουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις. Πάντως και στην περίπτωση αυτή δεν αναμένεται αύξηση του αριθμού των συναλλαγών και αυτό είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει και το επίπεδο των τιμών.

Εντελώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα στην αγορά ενοικίων. Συγκεκριμένα στην αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης τους θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της αυξημένης ζήτησης. Αυτό όμως δεν θα αφορά τις μεγάλες κατοικίες στις οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα σημειωθεί και νέα υποχώρηση λόγω των τεκμηρίων. Αντίθετα, στην αγορά καταστημάτων και γραφείων, οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι θα καταγράψουν και νέα υποχώρηση και αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές μπορούν να διεκδικήσουν και δικαστικά τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες του ακινήτου που έχουν μισθώσει.

Όλοι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί η αγορά ακινήτων το φθινόπωρο θα είναι πρωτοφανείς, λόγω κυρίως της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης, της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν την λειτουργία τους και της επενδυτικής άπνοιας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων.

 

ΠΗΓΗ: realestatenews.gr

 

Πέντε «ασφαλείς» επενδύσεις σε ακίνητα

E-mail

Μπορεί να υπάρξουν «ασφαλείς» επενδύσεις σε ακίνητα ακόμα και αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης; Η απάντηση είναι καταφατική καθώς στην αγορά καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή τόσο ως προς το επίπεδο της ζήτησης όσο και ως προς το επίπεδο των τιμών πώλησης και ενοικίων.

Το Realestatenews.gr επιχείρησε να καταγράψει τις επενδύσεις «καταφύγια» σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

1ο: Παραδοσιακές περιοχές Από τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προκύπτει ότι παρά την κρίση οι παραδοσιακές αγορές κατοικίας δεν εμφανίζουν υψηλές απώλειες. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο αυτό στις λεγόμενες ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη και το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Μα αυτές οι περιοχές είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα θα σκεφτείτε. Σωστά, αλλά όπως λένε και τα βιβλία της οικονομίας, η κρίση είναι μία μοναδική ευκαιρία για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και στην περίπτωση μας υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να καλύψουν την περιορισμένη προσφορά των περιοχών αυτών.

2ο: Μικρά οικόπεδα σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά γης. Η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Παρόλα αυτά μία κατηγορία οικοπέδων εξακολουθεί να είναι περιζήτητη ακόμα και από κατασκευαστές. Πρόκειται για τα μικρά οικόπεδα σε περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης.

3ο: Εξοχικές κατοικίες σε παραδοσιακούς οικισμούς Στην αγορά εξοχικής κατοικίας το μεγαλύτερο «χτύπημα» το έχουν δεχτεί οι νέες κατοικίες που έχουν κτιστεί σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για ακίνητα που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό αντανακλάται και στο επίπεδο των τιμών. Σημαντικό πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να βρεθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης.

4ο: Επαγγελματικοί χώροι σε παραδοσιακές αγορές Σίγουρα, η αγορά επαγγελματικών χώρων έχει καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με την αγορά κατοικίας. Παρόλα αυτά, τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) που βρίσκονται σε παραδοσιακές πιάτσες έχουν επιδείξει μία αξιοσημείωτη αντοχή στα «κτυπήματα της ύφεσης». Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η ζήτηση από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι δεδομένη.

5ο: Μικρά σπίτια που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού Τυπική περίπτωση της επένδυσης αυτής θα πρέπει να θεωρηθούν οι κατοικίες εμβαδού έως 60 τμ που βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο φοιτητικός πληθυσμός είναι σταθερός και μπορεί να καλύψει μία αύξηση της προσφοράς.

 

Τέσσερις «έξυπνες» επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

E-mail

Η κρίση γεννά ευκαιρίες, λένε οι μεγαλύτεροι επενδυτές όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «πότε είναι καλή εποχή για επένδυση». Σήμερα, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται στο ζενίθ της κρίσης και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αυτό γεννά ευκαιρίες για επωφελείς οικονομικά κινήσεις.

Φυσικά, ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όταν κληθεί να απαντήσει για το ποιες είναι οι ευκαιρίες που εμφανίζονται στην αγορά θα πει: «να βρεθεί ο κατάλληλος πωλητής που θα εκποιήσει το ακίνητο του σε χαμηλή τιμή». Αυτός είναι ο κεντρικός κανόνας αλλά υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για επενδύσεις με σχετικά μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ποιες είναι αυτές;

Ζητήσαμε λοιπόν τη άποψη των ειδικών της αγοράς και ιδού το αποτέλεσμα:

-Αγορά κυριότητας σε ακίνητο. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό ο επενδυτής αποκτά το βασικό δικαίωμα στο ακίνητο σε πολύ χαμηλότερη τιμή αναλαμβάνοντας όμως τον κίνδυνο του «χρόνου» αξιοποίησης της επένδυσης, αφού για κάποιο διάστημα η επικαρπία του ακινήτου βρίσκεται σε άλλα χέρια.

-Αγορά οικοδομής στα μπετά. Αυτή την στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες ημιτελείς οικοδομές, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν σταματήσει την οικοδόμηση τους στα μπετά. Πολλά από αυτά προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές. Η συγκεκριμένη επένδυση προσφέρει στον επενδυτή την δυνατότητα επιλογής του χρόνου αποπεράτωσης του ακινήτου. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ανάκαμψης εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πώλήσης του ακινήτου στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πρέπει όμως να προσέξετε για τυχόν προβλήματα με την άδεια.

-Αγορά δικαιώματος στο συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο που δεν έχει εξαντληθεί. Δύσκολη περίπτωση αλλά εξαιρετικά ελκυστική λόγω ανταγωνιστικού κόστους επένδυσης. Στην πραγματικότητα η επένδυση αφορά στο δικαίωμα του επενδυτή να αποκτήσει την δυνατότητα επιπλέον δόμησης είτε σε ύψος είτε σε πλάτος είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο. Στην πραγματικότητα επενδύετε στον «αέρα» και αυτό ενέχει δύο κινδύνους. Ο πρώτος του αυξημένου κόστους της μελλοντικής κατασκευής και ο δεύτερος των αλλαγών στους όρους δόμησης. Για το λόγο αυτό η άποψη των ειδικών είναι απαραίτητη.

-Αγορά επαγγελματικής στέγης σε περιφερειακές αγορές. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές έχουν πέσει έως και 40% σε σύγκριση με το 2009 καθώς η προσφορά έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα ακίνητο σε μία ελκυστική αγορά αργά ή γρήγορα θα δώσει σημαντικές υπεραξίες.

Οι λεγόμενες «ευέλικτες» επενδύσεις είναι σίγουρα συμφέρουσες, αλλά ο επενδυτής αναλαμβάνει μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ιδιαιτερότητας που τις χαρακτηρίζει. Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος συνδέεται με το χρόνο, αφού σε ένα διάστημα 1-3 ετών πολλά μπορεί να ανατραπούν είτε ως προς τους όρους δόμησης είτε ως προς την συνεργασία με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην επένδυση.

Πηγή: Realestatenews.gr

 

Αντίδοτα για την κρίση στην αγορά κατοικίας

E-mail

Η κρίση μπορεί να έχει αποτρέψει χιλιάδες Έλληνες από την προοπτική αγοράς ενός σπιτιού αλλά η ζωή δεν έχει σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι στεγαστικές ανάγκες αλλάζουν και οι άνθρωποι καλούνται να τις αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα, η ανάγκη για ένα επιπλέον παιδικό δωμάτιο ή η διαμόρφωση ενός χώρου εργασίας στο σπίτι είναι προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στο παρελθόν φυσικά η λύση ήταν η αγορά ενός νέου μεγαλύτερου σπιτιού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες ή η ενοικίαση του ήδη υφισταμένου και η λήψη ενός στεγαστικού δανείου για την χρηματοδότηση της αγοράς.

Σήμερα που όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά, μία ρεαλιστική λύση είναι η προσαρμογή του σπιτιού σας στις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά αντι να αγοράσετε νέο σπίτι προσαρμόστε το παλιό στις τωρινές απαιτήσεις της οικογένειας. Το γκρέμισμα ενός τοίχου, το χώρισμα ενός μεγάλου χώρου ακόμα και η αξιοποίηση των επίπλων με διαφορετικό τρόπο μπορεί να προσφέρουν μία εύκολη και φθηνή λύση.

Η πρώτη κίνηση είναι η γνώμη ενός ειδικού: ένας φίλος αρχιτέκτονας αλλά και ένας έμπειρος διακοσμητής μπορούν να προσφέρουν ιδέες που δεν θα είχαν περάσει από το μυαλό σας.

Η δεύτερη κίνηση είναι με βάση αυτές τις προτάσεις να υπολογίσετε το κόστος.

Όταν αρχίσετε την έρευνα αγοράς θα εκπλαγείτε για την πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρονται. Ήδη, οι περισσότερες αλυσίδες έχουν μπει στην μάχη των προσφορών που σημαίνει ότι διαθέτουν προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2009, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμώνται και τα υλικά που προσφέρονται σε ειδικές τιμές λόγω περιορισμένου αποθέματος.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις μπορείτε να εξασφαλίσετε εξόφληση σε 12 μήνες.

Ανάλογη εικόνα έχει διαμορφωθεί και στην αγορά του επίπλου, όπου η κρίση έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σε ένα ράλι προσφορών και εκπτώσεων. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι το κόστος εργασίας. Όσοι από εσάς είχαν μπλέξει με οικοδομή πριν το 2008 , αυτό που έχουν να θυμηθούν ως τραυματική εμπειρία τις περισσότερες φορές ήταν το υψηλό κόστος των εργατικών αλλά –κυρίως- το «κυνήγι» των συνεργείων. Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η κρίση στην οικοδομή έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένοι τεχνίτες να «κυνηγούν τις δουλειές με το ντουφέκι». Αυτό με τη σειρά του έχει άμεση επίπτωση τόσο στο περιορισμό του κόστους όσο και στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που θα θέσετε. Και ήλθε η ώρα της απόφασης.

Πλέον έχετε μία πλήρη εικόνα για το κόστος και το χρόνο και επομένως όλα τα «εργαλεία» για να πάρετε τις αποφάσεις σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, μία τέτοια λύση είναι οικονομικά πιο ρεαλιστική καθώς η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν προσφέρεται για άλματα.

Πηγή: Realestatenews.gr

 

Κέρδη 8,20 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Eurobank Properties

E-mail

Καθαρά κέρδη ύψους 8,20 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Eurobank Properties κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι ζημιών 3,31 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη της οφείλονται σε 3 βασικούς λόγους:

α) Τη μείωση των ζημιών από αναπροσαρμογή των τιμών των επενδύσεων σε εύλογη αξία συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που οφείλεται κυρίως στην σταθεροποίηση των αξιών στο εξωτερικό.

β) Τη μείωση του φόρου εισοδήματος σε 1,065 εκατ. ευρώ από 5,104 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Εάν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πρόβλεψη και φέτος τότε τα αποτελέσματα θα είχαν επιβαρυνθεί με 1,8 εκατ. ευρώ περίπου.

γ) Τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις έντονα αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε 21,094 εκατ. ευρώ από 20,617 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στη μικρή αύξηση στα έσοδα από ενοίκια, σε 22,210 εκατ. ευρώ από 22,051 εκατ. ευρώ, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών σε 2,73 εκατ. ευρώ από 3,41 εκατ. ευρώ και στην αύξηση των εσόδων από τόκους σε 3,69 εκατ. ευρώ από 2,80 εκατ. ευρώ.

Τα διαθέσιμα της εταιρείας την 30 Ιουνίου 2011 ανήλθαν στα 144 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια διαμορφώνονται στα 88 εκατ. ευρώ.

Η Εσωτερική Αξία της Εταιρείας (NAV) παρουσίασε μια μικρή μείωση σε 685 εκατ. ευρώ ή 11,24 ευρώ ανά μετοχή έναντι 11,49 ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στο μέρισμα χρήσεως 2010 που διανεμήθηκε τον Απρίλιο και στην μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου στην εύλογη αξία. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χ.Α.Α. με discount 50% περίπου.

 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 127

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/investne/public_html/templates/ja_rutile/html/pagination.php on line 133
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Έξυπνες Business

Βρείτε μας στα Κοινωνικά Δίκτυα

Facebook Page: 173333942708909 Twitter: investnewsgr

Εγγραφή στο Newsletter

Ψηφοφορία

Είναι η κατάλληλη ώρα για να επενδύσετε σε μετοχές;
 

Οικονομία


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Οικιακά Oικονομικά


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Διεθνείς Αγορές

Any data to show

Μικρές Επιχειρήσεις


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Έξυπνες Συμφωνίες


Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/investne/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109